Sakal-ı Şerif‘in peygamber efendimize ait olup olmadığının araştırılmasını isteyerek, “Peygamberimiz vefatından sonra asırlar sonra, kendi sakalından olduğu iddia edilen o kıllara böyle bir saygı gösterileceğini bilseydi kesinlikle yasaklardı.” dedi.
Mehmet Ali Şahin, Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ne bağlı Aşağı Güney Köyü’ndeki iftara babası Abdullah Şahin’le birlikte katıldı.
“KUTSİYET ATFEDİLİYOR”
İftarın ardından konuşan Şahin, dün akşam Eskipazar İlçesi’nde Sakal-ı Şerif ziyaretine katıldığını belirterek, “Dün akşam ‘Sakal-ı Şerif ziyaret edilecek’ dediler, ben de ilk kez bir Sakal-ı Şerif‘in ziyaret edileceği böyle bir programa Eskipazar’da katıldım. Teravih namazını orada kıldık. Daha sonra indirdiler bir yerden, çok da kalabalıktı, özellikle hanımlar çok ilgi gösterdi. Orada bir değerlendirme yapmadım. Daha sonra ilçemizin müftüsüyle çay içerken kısa bir değerlendirme yaptım, içimdekileri ona söyleme gereği hissettim. Çünkü Türkiye’nin muhtelif yerlerinde Peygamberimize ait olduğu iddia edilen sakalın veya sakalından bazı parçaların kılların muhafaza edildiği, müslümanların da onu ziyaret ederek bir noktada bir kutsiyet atfedildiği şeklinde bir izlenim edindim. Biraz da büyüteç gibi bir şeyin içine konulmuş pek de fark edilmiyor. Ancak şunu biliyorum ki, Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed “Ben iki şey bırakıyorum” demiştir. Biri Kur’an-ı Kerim diğeri de sünnet. Yani Kur’an-ı Kerim’in açıklaması anlamına gelen sünnet.” diye konuştu.
“GERÇEKTEN PEYGAMBERİMİZE Mİ AİT?”
Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Sakal-ı Şerif konusunda araştırma yapmasını isteyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlçemiz müftüsüne, ‘Hocam gerçekten Peygamberimize ait midir bu? Bunun bir araştırılması lazım, hatta bu konuda anayasal bir kuruluş olan ve halkımızı din konusunda aydınlatmakla sorumlu olanDiyanet İşleri Başkanlığı bir araştırma yapmalı. Milletimizi bu konuda aydınlatmalıdır. Sevgili Peygamberimiz vefatından sonra asırlar sonra, kendi sakalından olduğu iddia edilen o kıllara böyle bir saygı gösterileceğini bilseydi kesinlikle yasaklardı. İslam dininde böyle sembollere aşırı bir ilgi göstermek, kutsiyet atfetmek yoktur. O kalabalıkta ben bu düşüncülerimi oradaki cemaate söylesem yadırganırdı. Şimdi siz kardeşlerimle bunu paylaşıyorum. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamıza da çağrıda bulunuyorum; bu Sakal-ı Şerif konusu nedir? Yani biz topraktan geldik toprağa gidiyoruz önemli olan İslam Peygamberinin getirmiş olduğu ilahi mesajdır, İslam’dır. Bunun dışında efendim şu parçası, bu parçası, sakalı bunun İslam ile pek bağdaşır yanı olmadığını ifade etmek istiyorum’ dedim.”